Massage voor het litteken na een Buikwandcorrectie

Veel vrouwen ervaren ongemak van hun litteken, zelfs nadat het genezen is en er normaal uitziet. Vaak voelt het onprettig aan wanneer er iets langs het litteken strijkt, en bepaalde kleding kan het gebied gevoelig maken. Al deze problemen kunnen veroorzaakt worden door een beperkte mobiliteit van het litteken, ook wel een adhesie genoemd.

Kunnen *adhesies worden verbeterd?
Ja, dat kan! Littekenmassage is een manier om adhesies na een operatie te verminderen. Littekenmassage verschilt van andere vormen van massage en richt zich specifiek op en rondom het litteken, om het te rekken en de normale beweeglijkheid te herstellen.
*Adhesies zijn littekenweefsels die ontstaan wanneer lichaamsweefsels, die normaal gesproken gescheiden zijn, aan elkaar vast komen te zitten. Dit gebeurt vaak na een operatie.

Littekenmassage is een veelgebruikte techniek voor patiënten na een buikoperatie. In onze Aftercare salon leren wij vrouwen hoe ze littekenmassage kunnen uitvoeren, zodat de pijn vermindert.

Studies tonen aan dat het rekken van littekens overmatige littekenvorming kan voorkomen. Dit verklaart waarom patiënten die littekenmassage hebben ondergaan, een betere littekenheling ervaren en minder pijn voelen. Daarnaast laten verschillende klinische studies zien dat littekenmassage kan helpen om littekens minder zichtbaar te maken.

  • Heb je in de afgelopen twee jaar een buikoperatie ondergaan?
  • Wil je dat je buik weer meer aanvoelt zoals vóór de operatie?
Als je op een van deze vragen “ja” hebt geantwoord, kunnen speciale stappen voor de verzorging van je litteken ervoor zorgen dat het er beter uitziet en prettiger aanvoelt.
 
Er zijn twee fases voor het masseren van buiklittekens:
  1. Huidrekken en desensibilisatie rondom het litteken.

Wij gaan hier de eerste fase van littekenmassage uitleggen dat zich richt op het rekken van de huid en het desensibiliseren rondom het litteken. Deze techniek helpt om spanning rond het littekengebied te verminderen. Door de huid voorzichtig rond het litteken te rekken, wordt het littekenweefsel soepeler, waardoor de normale beweeglijkheid en sensatie in het gebied terugkeren.

Je kunt  pas ZES WEKEN na je operatie starten of later! Voor maximaal resultaat is het belangrijk om beide van de volgende activiteiten uit te voeren. Zorg altijd voor schone handen en gebruik weinig tot geen lotion.

Huidstretching instructies:

  1. Plaats je vingers 5 tot 7 cm van je litteken.
  2. Rek de huid rondom het litteken door je vingers op en neer te bewegen. Maak op-en-neer bewegingen rondom het gehele litteken.
  3. Rek de huid rondom het litteken door je vingers van links naar rechts te bewegen. Maak zijwaartse bewegingen rondom het gehele litteken.
  4. Rek de huid door cirkels boven en onder het litteken te maken in zowel de klok mee als tegen de klok in.
  5. Masseer volledig rondom het litteken met elk van deze drie bewegingen, 5 tot 10 keer.

Tips:

  • Probeer verschillende drukniveaus toe te passen met je vingertoppen, afhankelijk van je comfort niveau.
  • Je kunt een lichte trek of branderig gevoel ervaren tijdens het rekken van de huid rondom het litteken. Als je een gebied tegenkomt dat moeilijk beweegt of extra gevoelig is, doe dan een paar extra huidstretches over dat gebied.

Desensibilisatie rondom het litteken – Instructies:

  1. Gebruik een natte handdoek of washandje om een lus rondom het litteken te maken, eerst met op-en-neer, vervolgens van links naar rechts, en tenslotte in cirkels (zoals bij de huidstretching hierboven).
  2. Maak vijf lussen rondom het litteken met elk van de verschillende bewegingspatronen.
  3. Doe dit dagelijks na het baden totdat er geen gevoeligheid meer is bij het aanraken van het litteken.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *